Aquarellen zonder glas

In 2011 zag ik tijdens de Aquarelle Biënnale in Brioude prachtige aquarellen van Fernand Lamy. Wat mij intrigeerde was dat hij zijn aquarellen niet achter glas tentoonstelde. Op zijn website laat hij onder 'techniques' zien wat zijn methode hiervoor is.

Het voordeel van het exposeren zonder glas is o.a. het ontbreken van vervelende spiegeling; geen breukschade bij vervoer, minder gewicht etc. Een nadeel zou kunnen zijn dat je je schilderijen niet meer in een lade kunt bewaren en ze dus kwetsbaar zijn bij opslag.

Ik heb een drietal experimenten gedaan. Eén aquarel opgeplakt met 'passe partout'-ruimte op de drager en één aquarel opgeplakt tot aan de rand van de drager en als laatste een aquarel opgeplakt op een schilderijdoekje.

Onder aan de pagina vind je een pdf met een korte handleiding.

Deze aquarel is opgeplakt op een MDF plaat, die 1x wit is geverfd (tegen het evt. doorbloeden van bruin van het hout in de aquarel).

Het is ook mogelijk de aquarel op te plakken op een bestaand doekje, dan is het wel mooi om het papier aan de zijkant door te plakken.

Aquarel zonder glas
korte handleiding
aquarelzonderglas.pdf
Adobe Acrobat document 7.9 MB
girafAquarelzonderglas.pdf
Adobe Acrobat document 33.8 MB

Een pdf. waarin duidelijk zichtbaar is hoe de volgorde is. Eerst de maat van het doekje uitzetten, de randen en de omslag erbij tekenen.

Dan je tekening erop zetten en schilderen. Als de aquarel klaar is spuiten met vernis en goed laten drogen. Uitsnijden en de diagonaaltjes insnijden.

Het doekje goed met lijm insmeren, geen stukje vergeten. Aquarel omgekeerd op de tafel leggen en het doekje er opleggen, je kunt tot de ingesneden diagonalen gaan. Goed aandrukken.

Dan één voor één de randen plakken en de stukjes die teveel zijn netjes afsnijden.